powered by CADENAS

Social Share

Yapı mühendisliği (15450 views - Architecure & BIM & MEP)

Mimari mühendislik veya yapı mühendisliği, bina ve yapı tasarımı ve teknolojisi prensiplerine dayalı bir inşaat mühendisliği dalıdır. Çelik yapılar, betonarme yapılar, ahşap yapılar, yapı statiği ve yapı dinamiği başlıca uzmanlık alanlarıdır. Yapı mühendisi önce yapılacak yapının yapılış amacı hakkında bilgi edinir.Yapının inşaatinde kullanılacak malzeme, yapının türü ve cinsine göre seçilir. Daha sonra yapılacak yapı matematiksel modele dönüştürülür. Yapıda dış etkilerden oluşan kuvvetler matematiksel ve idealleştirilmiş model üzerinde, değişik yöntemlerle hesaplanır. Yapı mühendisi yapılacak yapıya etkiyen kuvvetleri hesapladıktan sonra yapı elemanlarını boyutlandırmaya başlar. Boyutlandırma sırasında fizik kuralları dışında önceden belirlenmiş olan yönetmeliklere başvurulur. Bir mimari mühendis şu şekillerde tanımlanabilir: Yapısal, mekanik, elektrik, inşaat veya diğer tasarım ve yapı mühendisliği alanlarında bir mühendistir. Amerika Birleşik Devletleri'nde profesyonel lisanslı bir mühendislik dalıdır. Resmen bazı ülkelerde, bir profesyonel mimar ile eşanlamlı olarak kullanılabilmektedir. Yapı mühendisliğinin amacı; yapıları belirli bir güvenlik, yeterli bir rijitlik ve en ekonomik olarak boyutlandırmaktır. Belirli güvenlik: Yönetmeliklerde belirtilen emniyetli yükleme sınırı. Yeterli rijitlik: Değişik oturmaları önlemek, sehim şartlarını sağlamak, hesaplarda yapılan mesnet kabullerine uygun imalat yapmak. Ekonomiklik: Boyutları güvenli tarafta kalmak şartıyla, en az maliyetli bir biçimde belirlemek.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Yapı mühendisliği

Yapı mühendisliği

Yapı mühendisliği

Mimari mühendislik veya yapı mühendisliği, bina ve yapı tasarımı ve teknolojisi prensiplerine dayalı bir inşaat mühendisliği dalıdır. Çelik yapılar, betonarme yapılar, ahşap yapılar, yapı statiği ve yapı dinamiği başlıca uzmanlık alanlarıdır.

Yapı mühendisi önce yapılacak yapının yapılış amacı hakkında bilgi edinir.Yapının inşaatinde kullanılacak malzeme, yapının türü ve cinsine göre seçilir. Daha sonra yapılacak yapı matematiksel modele dönüştürülür. Yapıda dış etkilerden oluşan kuvvetler matematiksel ve idealleştirilmiş model üzerinde, değişik yöntemlerle hesaplanır.

Yapı mühendisi yapılacak yapıya etkiyen kuvvetleri hesapladıktan sonra yapı elemanlarını boyutlandırmaya başlar. Boyutlandırma sırasında fizik kuralları dışında önceden belirlenmiş olan yönetmeliklere başvurulur.

Bir mimari mühendis şu şekillerde tanımlanabilir:

  • Yapısal, mekanik, elektrik, inşaat veya diğer tasarım ve yapı mühendisliği alanlarında bir mühendistir.
  • Amerika Birleşik Devletleri'nde profesyonel lisanslı bir mühendislik dalıdır.
  • Resmen bazı ülkelerde, bir profesyonel mimar ile eşanlamlı olarak kullanılabilmektedir.

Yapı mühendisliğinin amacı; yapıları belirli bir güvenlik, yeterli bir rijitlik ve en ekonomik olarak boyutlandırmaktır.

  • Belirli güvenlik: Yönetmeliklerde belirtilen emniyetli yükleme sınırı.
  • Yeterli rijitlik: Değişik oturmaları önlemek, sehim şartlarını sağlamak, hesaplarda yapılan mesnet kabullerine uygun imalat yapmak.
  • Ekonomiklik: Boyutları güvenli tarafta kalmak şartıyla, en az maliyetli bir biçimde belirlemek.


This article uses material from the Wikipedia article "Yapı mühendisliği", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Architecure & BIM & MEP

Autodesk Revit, Nemetschek ArchiCAD, Nemetschek Allplan, Vectorworks, Bentley AECOMSIM, Bentley Microstation, Trimble Tekla, Trimble Sketchup, EliteCAD, Ascon Renga, BricsCAD, Hexagon, Rhinoceros CAD, Sweet Home 3D, BIM Object, BIM component, BIM library, BIM family, BIM catalog, GIS, Advanced Steel, AutoCAD MEP, linear, MagiCAD, Relux, TGA, VDI 3805, Lod100, Lod200, Lod300, Lod350, Lod400, Lod500, Loi, IFC, BuildingSmart, BIM family creation, 3D, Download, MEP BIM product library