powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Galerija (3526 views - Architecure & BIM & MEP)

Galerija (francuski: galerie) u arhitekturi je duga i uska prostorija, često s visokim stropom, u funkciji stanovanja ili prometa. Ona se izvorno, od drevne istočnjačke arhitekture, sastoji od niza lukova u zgradama. Početni model galerije koristio se u sakralnoj arhitekturi: nalazile su se iznad bočnih brodova crkava bazilikalnoga tipa, bile su otvorene prema glavnome brodu i nazivale su se empore. Duge galerije su bile jako popularne u 19. stoljeću i gradile su se na katu privatnih kuća cijelom duljinom pročelja, poput hodnika koji je povezivao sve prostorije, dok je s druge strane imao niz prozora (npr. u Palači Uffizi u Firenci). Imale su višestruku ulogu za zabavu gostiju, tjelovježbu hodanja kada vrijeme nije dozvoljavalo izlazak, te kao izložbeno mjesto raznih umjetnina. Danas se nalaze u mnogim javnim zgradama većih veličina (crkve, kazališta, poslovne zgrade, knjižnice, tržni centri, itd.). Kako je u hrvatski jezik ovaj pojam došao kao naziv za izložbene galerije u kojima su se na zidovima dugih prostorija, obično drugom stranom otvorena velikim prozorima (npr. Galerija ogledala Versajske palače) izlagala umjetnička djela, galerija je postala sinonim za umjetničku galeriju.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Galerija

Galerija

Galerija

Licensed under Creative Commons Attribution 2.5 (PJL).

Galerija (francuski: galerie) u arhitekturi je duga i uska prostorija, često s visokim stropom, u funkciji stanovanja ili prometa. Ona se izvorno, od drevne istočnjačke arhitekture, sastoji od niza lukova u zgradama.

Početni model galerije koristio se u sakralnoj arhitekturi: nalazile su se iznad bočnih brodova crkava bazilikalnoga tipa, bile su otvorene prema glavnome brodu i nazivale su se empore. Duge galerije su bile jako popularne u 19. stoljeću i gradile su se na katu privatnih kuća cijelom duljinom pročelja, poput hodnika koji je povezivao sve prostorije, dok je s druge strane imao niz prozora (npr. u Palači Uffizi u Firenci). Imale su višestruku ulogu za zabavu gostiju, tjelovježbu hodanja kada vrijeme nije dozvoljavalo izlazak, te kao izložbeno mjesto raznih umjetnina. Danas se nalaze u mnogim javnim zgradama većih veličina (crkve, kazališta, poslovne zgrade, knjižnice, tržni centri, itd.).

Kako je u hrvatski jezik ovaj pojam došao kao naziv za izložbene galerije u kojima su se na zidovima dugih prostorija, obično drugom stranom otvorena velikim prozorima (npr. Galerija ogledala Versajske palače) izlagala umjetnička djela, galerija je postala sinonim za umjetničku galeriju.

  • Rosalys Coope, The 'Long Gallery': Its Origins, Development, Use and Decoration by in Architectural History, Vol. 29., 1986., str. 43.-72. i 74.-84. (engl.)


This article uses material from the Wikipedia article "Galerija", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Architecure & BIM & MEP

Autodesk Revit, Nemetschek ArchiCAD, Nemetschek Allplan, Vectorworks, Bentley AECOMSIM, Bentley Microstation, Trimble Tekla, Trimble Sketchup, EliteCAD, Ascon Renga, BricsCAD, Hexagon, Rhinoceros CAD, Sweet Home 3D, BIM Object, BIM component, BIM library, BIM family, BIM catalog, GIS, Advanced Steel, AutoCAD MEP, linear, MagiCAD, Relux, TGA, VDI 3805, Lod100, Lod200, Lod300, Lod350, Lod400, Lod500, Loi, IFC, BuildingSmart, BIM family creation, 3D, Download, MEP BIM product library