powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Programska podrška (4858 views - Computer)

Programska podrška (još i softver, programska oprema, programska potpora) je neopipljivi dio računala (engl. soft znači meko, nježno) u kojeg se ubrajaju programi i podaci koji se nalaze na računalu, ne uključujući operacijski sustav, za razliku od mehaničkih i elektroničkih dijelova koji zajedno čine sklopovlje (engl. hardware). Termin "softver" (engl. software) prvi je rabio John W. Tukey 1957. godine.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Programska podrška

Programska podrška

Programska podrška (još i softver, programska oprema, programska potpora[1]) je neopipljivi dio računala (engl. soft znači meko, nježno) u kojeg se ubrajaju programi i podaci koji se nalaze na računalu, ne uključujući operacijski sustav, za razliku od mehaničkih i elektroničkih dijelova koji zajedno čine sklopovlje (engl. hardware). Termin "softver" (engl. software) prvi je rabio John W. Tukey 1957. godine.

Odnos softvera i strojevine (hardvera) računala

Način rada

Inačice softvera

Kako vrijeme odmiče, tako se pojavljuju nove inačice svakog kvalitetnog softvera (primjenjuje se ista logika kao i kod automobilske industrije). Kako tehnologija napreduje, ljudi je žele koristiti, a vole i redizajn starih stvari. Obično se programi označavaju brojevima u rastućem nizu (1.0, 2.0 itd.) Ponekad autori (proizvođači) neke programe odmah nazovu 2.0 ili 3.0, čime žele reći da su njihovi programi dobri i stabilni, jer su već davno prošli inačicu 1.0. Također se događa da se neki brojevi preskoče.

Kad se radi o softveru otvorenog koda, često su publici dostupne razne inačice dotičnog softvera, npr. stare verzije, prije godinu, dvije ili čak i više dana, zatim zadnja stabilna (provjerena) inačica, te beta inačica (program koji još nije prošao testiranje, no možete ga koristiti na vlastitu odgovornost, i ako dođe do problema javiti ih autorima softvera i na taj im način pomoći u izradi boljeg programa).

Softver i patentni sustavi

Sustavi za uređivanje sadržaja

(eng. Content Management System - CMS) su jako popularni u zadnje vrijeme, wikipedija sama jest zapravo sustav za uređivanje sadržaja, pokretana MediaWiki CMS softverom.

(eng. Multilingual Content Management System - M-CMS) višejezični sustav za uređivanje/upravljanje sadržajima. Par značajniji predstavnika M-CMS-a su DXM Multilingual CMS, Mulingal - Hrvatski M-CMS, Chipka.com

Vanjske poveznice

  1. Kiš Miroslav, Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik, Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 847.


This article uses material from the Wikipedia article "Programska podrška", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Computer

Computer, Hardware, Software