powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Bumbari (13362 views - Animals)

Bumbari (Bombinae), su kukci opnokrilci iz porodice pčela (Apidae). Karakterističan predstavnik je bumbar zemni - Bombus Terrestris. Bumbari, kao i pčele su zadružni kukci. Vrsta bumbara postoji oko dvije stotine. Mjesto osnutka gnijezda ovisi o vrsti bumbara.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Bumbari

Bumbari

Bumbari

Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Potkoljeno: Hexapoda
Razred: Insecta
Red: Hymenoptera
Natporodica: Apoidea
Porodica: Apidae
Potporodica: Apinae
Tribus: Bombini
Rod: Bombus
Latreille, 1802
Područje života
Vrste

Više od 250 vrsta i podvrsta
u 37 podrodova

Bumbari (Bombinae), su kukci opnokrilci iz porodice pčela (Apidae). Karakterističan predstavnik je bumbar zemni - Bombus Terrestris.

Bumbari, kao i pčele su zadružni kukci. Vrsta bumbara postoji oko dvije stotine. Mjesto osnutka gnijezda ovisi o vrsti bumbara.

Kolonija

Koloniju u proljeće započinje oplođena kraljica koja se probudila iz zimskog sna. Kraljica prvo liježe jaja iz kojih se izlijegu radilice koje se potom brinu za kraljicu i koloniju. Veličina kolonije može doseći promijer od 120 mm - veličine otprilike jedne jabuke.

Na kraju ljeta kraljice liježu neoplođena jaja iz kojih se razviju trutovi. Trutovi su karakteristični po tome što nemaju žalca. Oni opraše novo izlegle kraljice. Trutovi su potpuno neovisni o samoj koloniji, oni žive sami.

Za razliku od pčela, kod bumbara novooplođene kraljice ne odlaze već ostaju u matičnom gnijezdu i pomažu održavanju istoga. Odlaze tek kada se temperature spuste i započinju svoj zimski san - hibernaciju.

Prve jače hladnoće ubijaju staru kraljicu, sve radilice i neovisne trutove.

Sljedeće proljeće započinje novi životni ciklus.

Oprašivanje

Bumbari se kao oprašivači vrlo uspješno koriste za oprašivanje zatvorenih nasada. U Nizozemskoj se kao takvi koriste od 1988. godine. 2004. godine broj prodanih kolonija koje su uzgojene za tu namjenu raste na 1.000.000,00. U staklenicima su se bumbari pokazali kao nezamjenjiv oprašivač bolji i od pčela koje kod porasta temperature staklenike shvate i brane kao svoju košnicu.

Vrste bumbara

Posebnosti

  • Bumbari su jedini kukci koji mogu regulirati svoju vlastitu temperaturu.
  • Bumbari su najbolji prirodni oprašivači u zatvorenim staklenicima.

Foto galerija

www.borislavdopudja.net - Bumbari, članak, uz dozvolu autora teksta


Vanjske poveznice

Wikivrste imaju podatke o: Bombus


This article uses material from the Wikipedia article "Bumbari", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Animals

3D,data,libary,model,catalog,rendering,skull,bone,animal,reptile,bird,insect,mammal,class,classification,order,family,species,genus