powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Spomenik (4285 views - History & Epochal Times)

Spomenik je predmet ili građevina koji služi poticanju sjećanja na osobu (koja je umrla) ili na događaj. On podsjeća na prošlost, i kao takav je zaštićeno kulturno dobro. Među najčešće oblike spomenika spadaju umjetnički predmeti kao što je skulptura, kip stup ili vodoskok. Postoje i spomen-parkovi. Spomenici u obliku kipova koji simboliziraju ljude su obično izgrađeni tako da prikazuju cijelo tijelo, bilo da se radi o stvarnoj osobi ili simbolu (primjerice spomenik neznanom junaku), ali rade se i poprsja (biste), a nisu rijetkost ni reljefi. Najrasprostranjenija vrsta spomenika je nadgrobna ploča za preminulu osobu, koja se nalazi na groblju ili izvan njega (npr. u crkvi i drugdje). Često se mogu nači i zajednički spomenici ratnicima ili ratnim žrtvama. Spomenici su i mauzoleji, trijumfalna vrata (slavoluci), vjerski objekti te druge slične građevine.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Spomenik

Spomenik

Spomenik je predmet ili građevina koji služi poticanju sjećanja na osobu (koja je umrla) ili na događaj. On podsjeća na prošlost, i kao takav je zaštićeno kulturno dobro.

Među najčešće oblike spomenika spadaju umjetnički predmeti kao što je skulptura, kip stup ili vodoskok. Postoje i spomen-parkovi.

Spomenici u obliku kipova koji simboliziraju ljude su obično izgrađeni tako da prikazuju cijelo tijelo, bilo da se radi o stvarnoj osobi ili simbolu (primjerice spomenik neznanom junaku), ali rade se i poprsja (biste), a nisu rijetkost ni reljefi.

Najrasprostranjenija vrsta spomenika je nadgrobna ploča za preminulu osobu, koja se nalazi na groblju ili izvan njega (npr. u crkvi i drugdje). Često se mogu nači i zajednički spomenici ratnicima ili ratnim žrtvama.

Spomenici su i mauzoleji, trijumfalna vrata (slavoluci), vjerski objekti te druge slične građevine.

Povezani članciThis article uses material from the Wikipedia article "Spomenik", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

History & Epochal Times

3D,model,library,rendering,Inca,Maya,Egypt,Pyramids,Bible, Quoran,Gizeh,Greek,Ancient,Medival Times, Stone Age