powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Taksi (10302 views - Transportation - Air Water Earth)

Taksi je vozilo prilagođeno prijevozu jednog ili manje grupe putnika u gradskom i međugradskom a ponekad i međunarodnom prijevozu. Riječ taksi također označava službu u kojoj su vozači taksi vozila udruženi u jednu organizaciju na određenom području.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Taksi

Taksi

Taksi

Licensed under BSD license (Users Omnibus, Uris on en.wikipedia).

Taksi je vozilo prilagođeno prijevozu jednog ili manje grupe putnika u gradskom i međugradskom a ponekad i međunarodnom prijevozu. Riječ taksi također označava službu u kojoj su vozači taksi vozila udruženi u jednu organizaciju na određenom području.

Povijest

Početkom 17. stoljeća na ulicama Pariza i Londona prometovale su kočije koje su vukli konji a koje su se mogle iznajmiti za prijevoz ulicama ovih gradova. U 19. stoljeću u ovim gradovima su kraljevskim ukazima određena i prva pravila taksi službe koja su zahtjevala unaprijeđenje dizajna radi povećanja sigurnosti i brzine prijevoza.

Vremenom su kočije s konjima zamijenili automobili koji su kroz prošlost postajali udobniji, sigurniji i brži način prijevoza putnika. Današnji automobili namjenjeni taksi službi su klimatizirani i opremljeni najsuvremenijom opremom za što udobniji prijevoz.

U nekim dijelovima svijeta taksi usluga se i danas obavlja na stari i tradicionalan način s vozilima poput rikši (dvokolica koju vuku ljudi) ili trokolica na motorni pogon.

Propisi i oprema

Moderno taksi vozilo je danas nezamislivo bez taksimetra, klima uređaja, radio prijemnika, udobnih sjedišta pa čak i TV prijemnika. Taksi vozilo također raspolaže s velikim prtljažnikom za smještaj putničke prtljage. Na krovu vozila mora se nalaziti istaknuta osvjetljena oznaka Taxi s jedinstvenim brojem vozila.

Vozači taksi vozila u Hrvatskoj moraju biti osposobljeni prema važećim zakonima i propisima. Svaki taksi vozač mora položiti odgovarajuću B kategoriju za upravljanje motornim vozilima, završiti izobrazbu za vozača cestovnog vozila te položiti tečaj na kojem uči kulturno-povijesne znamenitosti i raspored ulica, hotela i drugih važnijih institucija i lokacija grada u kojem će obavljati taksi službu. Ovisno o propisima koje nalaže lokalna samouprava taksi vozila moraju biti posebno označena, obojana u određenu boju, a ponekad i s istaknutim grbom grada na vratima vozila (pr. Dubrovnik).

Za vrijeme pružanja usluge prijevoza vozač taksi vozila dužan je uključiti taksimetar prilikom prijema putnika u vozilo te ga isključiti odmah po dolasku na cilj. Po dolasku na cilj vozač je dužan izdati ovjereni račun usluge.

Cijene usluge

Cjenik taksi usluga određuje se na lokalnoj razini pa je tako usluga negdje puno skuplja a negdje jeftinija. U cijenu usluga ulazi startna cijena vožnje, cijena po prijeđenom kilometru i cijena po komadu prtljage. Čekanje se naplaćuje prema posebnom cjeniku.

Uobičajeno je, a i propisima dozvoljeno, da se cijena međugradske vožnje može unaprijed dogovoriti, pa u tom slučaju taksi vozač nije dužan uključivati taksimetar.

Taksi stajališta

Taksi stajališta su unaprijed određena mjesta za prihvat taksi vozila a određuju se na lokalnoj razini. Uobičajeno je da se taksi stajališta grade na autobusnim i drugim kolodvorima, pomorskim lukama, zračnim lukama. Stajališta se također grade u najfrekventnijim dijelovima grada, pored hotela, bolnica i ostalih značajnijih i posjećenijih institucija. Taksi stajališta su opremljena telefonom za poziv i naručivanje taksi vozila na određenu lokaciju.

Vanjske poveznice

  • taksi. Hrvatska tehnička enciklopedija - portal hrvatske tehničke baštine


This article uses material from the Wikipedia article "Taksi", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Transportation - Air Water Earth

3D,CAD,Model,Libary,Railway, Train, Ship, Marine, Submarine, Automotive, Locomotive, Bike, Car, Formula 1, Space, Aircraft, Aerospace, Satelite, Automobile, Yacht