powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Mjollnir (12953 views - Movie)

Mjollnir (staronordijski Miöllnir) ili Munja je čarobni malj nordijskoga boga Thora. Ima čarobna svojstva: uvijek pogađa metu, a potom se vraća vlasniku u ruke. Kada ga Tor nosi sa sobom, Mjollnir se smanji tako da ga može staviti u njedra. Da bi mogao rukovati njime, Tor posjeduje i željezne rukavice. Povrh toga, Tor je običavao blagoslivljati Mjollnirom. Upravo je on blagoslovio mrtvo Baldrovo tijelo prije spaljivanja. Mjollnirom blagoslivlja i kosti svojih dviju koza Tanndgnjosta i Tanndgrisnira, odnosno Škripala i Škrgutala. On ih naime može zaklati i pripremiti njihovo meso, a potom blagosloviti njihove kosti kako bi ponovno oživjele, zdrave i čile. Vjeruje se da, izuzev Tora, još samo njegov sin Magni ima dovoljno snage da podigne malj Mjollnir. Prema jednoj su ga priči načinila dvojica patuljaka, Sindri i Brokk. Patuljci su bili najvještiji majstori i načinili su sve dragocjenosti u staronordijskomu svijetu. Prema drugoj priči, načinili su ga patuljci Eitri i Brokk za okladu s Lokijem. Naime, nakon što su Ivaldijevi sinovi, također patuljci, načinili bogovima sljedeće dragocjenosti: Odinu koplje Gungnir, a Freyu čarobni brod Skidblandir, Loki se okladio u svoju glavu s Eitrijem i bratom mu Brokkom da ne mogu načiniti svari ljepše od tih. I Eitri odluči pokušati. Stavi mijeh na vatru i naredi bratu da ne prestaje puhati dok on iz vatre ne izvadi ono što je u nju stavio. I bi tako. No, doletje muha na Brokkovo rame i ugrize ga. Ali Brokk nastavi puhati u vatru sve dok Eitri iz nje ne izvuče zlatnoga vepra Gyllenborstija koji će kasnije pripasti Freyu. Potom Eitri stavi zlato u vatru i reče Brokku da nastavi potpirivati bez prekida. I bi tako. No, doletje muha na Brokkov vrat i ugrize ga dvostruko jače no prošli put. Ali Brokk nastavi puhati sve dok Eitri iz nje na izvuče Draupnir, magični prsten koji je kasnije pripao bogu Odinu. Treći put Eitri u vatru stavi željezo i reče Brokku da nastavi s poslom kako je činio i do sada. I bi tako. No, doletje muha i ugrize ga za vjeđu, a krv poteče tako da je Brokk na tren prestao puhati kako bi je otro. Kada je Eitri izvadio Mjollnir, vidjelo se da je držalica prekratka. Ipak, braća su osvojila okladu, a Loki je sačuvao glavu jer bi mu morali dirati i vrat da bi je mogli odvojiti, a kako vrat nije bio dio pogodbe, braća su morala odustati od svoga dobitka, ali mu je zato zašio usta kako bi ga naučio pameti. Mnogi ga i danas nose kao amulet. U vrijeme pokrštavanja, Mjollnir se bio uspješno stopio s kršćanskim simbolom križa što je sigurno pridonijelo njegovom preživljavanju sve do današnjih dana. Svojevrstan je simbol snage, a može i prizivati zaštitu najsnažnijega boga, Tora. Iako je danas češće samo modni detalj, činjenica je da je Mjollnir najživlji artefakt iz stare nordijske mitologije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Mjollnir

Mjollnir

Mjollnir

Mjollnir (staronordijski Miöllnir) ili Munja je čarobni malj nordijskoga boga Thora. Ima čarobna svojstva: uvijek pogađa metu, a potom se vraća vlasniku u ruke. Kada ga Tor nosi sa sobom, Mjollnir se smanji tako da ga može staviti u njedra. Da bi mogao rukovati njime, Tor posjeduje i željezne rukavice. Povrh toga, Tor je običavao blagoslivljati Mjollnirom. Upravo je on blagoslovio mrtvo Baldrovo tijelo prije spaljivanja. Mjollnirom blagoslivlja i kosti svojih dviju koza Tanndgnjosta i Tanndgrisnira, odnosno Škripala i Škrgutala. On ih naime može zaklati i pripremiti njihovo meso, a potom blagosloviti njihove kosti kako bi ponovno oživjele, zdrave i čile.

Vjeruje se da, izuzev Tora, još samo njegov sin Magni ima dovoljno snage da podigne malj Mjollnir.

Moderni Mjölnir

Prema jednoj su ga priči načinila dvojica patuljaka, Sindri i Brokk. Patuljci su bili najvještiji majstori i načinili su sve dragocjenosti u staronordijskomu svijetu. Prema drugoj priči, načinili su ga patuljci Eitri i Brokk za okladu s Lokijem. Naime, nakon što su Ivaldijevi sinovi, također patuljci, načinili bogovima sljedeće dragocjenosti: Odinu koplje Gungnir, a Freyu čarobni brod Skidblandir, Loki se okladio u svoju glavu s Eitrijem i bratom mu Brokkom da ne mogu načiniti svari ljepše od tih. I Eitri odluči pokušati. Stavi mijeh na vatru i naredi bratu da ne prestaje puhati dok on iz vatre ne izvadi ono što je u nju stavio. I bi tako. No, doletje muha na Brokkovo rame i ugrize ga. Ali Brokk nastavi puhati u vatru sve dok Eitri iz nje ne izvuče zlatnoga vepra Gyllenborstija koji će kasnije pripasti Freyu. Potom Eitri stavi zlato u vatru i reče Brokku da nastavi potpirivati bez prekida. I bi tako. No, doletje muha na Brokkov vrat i ugrize ga dvostruko jače no prošli put. Ali Brokk nastavi puhati sve dok Eitri iz nje na izvuče Draupnir, magični prsten koji je kasnije pripao bogu Odinu. Treći put Eitri u vatru stavi željezo i reče Brokku da nastavi s poslom kako je činio i do sada. I bi tako. No, doletje muha i ugrize ga za vjeđu, a krv poteče tako da je Brokk na tren prestao puhati kako bi je otro. Kada je Eitri izvadio Mjollnir, vidjelo se da je držalica prekratka. Ipak, braća su osvojila okladu, a Loki je sačuvao glavu jer bi mu morali dirati i vrat da bi je mogli odvojiti, a kako vrat nije bio dio pogodbe, braća su morala odustati od svoga dobitka, ali mu je zato zašio usta kako bi ga naučio pameti.

Mnogi ga i danas nose kao amulet. U vrijeme pokrštavanja, Mjollnir se bio uspješno stopio s kršćanskim simbolom križa što je sigurno pridonijelo njegovom preživljavanju sve do današnjih dana. Svojevrstan je simbol snage, a može i prizivati zaštitu najsnažnijega boga, Tora. Iako je danas češće samo modni detalj, činjenica je da je Mjollnir najživlji artefakt iz stare nordijske mitologije.
This article uses material from the Wikipedia article "Mjollnir", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Movie

Movie, Animation, Cartoon