powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Gamepad (9616 views - Game & Play & Gamification)

Gamepad ili kontroler (također zvan joypad ili control pad) vrsta je ulazne jedinice za igraće konzole i osobna računala, koja služi za upravljanje u videoigrama i koja se drži s obje ruke. Najčešće gamepad sadrži tipke za kretanje (gore, dolje, lijevo, desno, tzv. D-pad) te tipke na desnoj strani gamepada (obično označene slovima A, B, X i Y ili znakovima). Dodatne tipke (start, select ili mode) obično su postavljene na središnjem ili stražnjem dijelu gamepada, dok se kod nekih kontrolera tipke nalaze i na gornjem dijelu (tzv. shoulder buttons, primjerice R1/R2 i L1/L2 kod kontrolera za PlayStation). Gotovo svi moderniji upravljači imaju i analognu palicu sličnu igraćoj palici (joysticku), ali mnogo manjih dimenzija. Prvi se put analogna palica pojavila 1982. godine na igraćoj konzoli Arcadia 2001, američke tvrtke Emerson Radio, dok će se s vremenom takva vrsta upravljača pojaviti na svim gamepadovima poznatih igraćih konzola.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Gamepad

Gamepad

Gamepad ili kontroler (također zvan joypad ili control pad) vrsta je ulazne jedinice za igraće konzole i osobna računala, koja služi za upravljanje u videoigrama i koja se drži s obje ruke. Najčešće gamepad sadrži tipke za kretanje (gore, dolje, lijevo, desno, tzv. D-pad) te tipke na desnoj strani gamepada (obično označene slovima A, B, X i Y ili znakovima). Dodatne tipke (start, select ili mode) obično su postavljene na središnjem ili stražnjem dijelu gamepada, dok se kod nekih kontrolera tipke nalaze i na gornjem dijelu (tzv. shoulder buttons, primjerice R1/R2 i L1/L2 kod kontrolera za PlayStation).

Gotovo svi moderniji upravljači imaju i analognu palicu sličnu igraćoj palici (joysticku), ali mnogo manjih dimenzija. Prvi se put analogna palica pojavila 1982. godine na igraćoj konzoli Arcadia 2001, američke tvrtke Emerson Radio, dok će se s vremenom takva vrsta upravljača pojaviti na svim gamepadovima poznatih igraćih konzola.

Slike

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gamepad


This article uses material from the Wikipedia article "Gamepad", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Game & Play & Gamification

3d,model,playground,board games,computer,strategy,thinktank