powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Orlovi (22905 views - Animals)

Orlovi (lat. Aquilinae), potporodica od nekoliko rodova ptica iz porodice jastrebova. Uglavnom žive u Euroaziji i Africi (oko 60 vrsta), dok tek 2 vrste naseljavaju sjevernu Ameriku (Bjeloglavi orao i Suri orao) i 9 vrsta srednju i južnu Ameriku.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


  

Orlovi

Orlovi

»Orao« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Orao (razdvojba).
Orao

Orao štekavac (Haliaeetus albicilla) u letu
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Accipitriformes
Porodica: Accipitridae
Potporodica: Aquilinae
Područje života
Rodovi

Vidi u tekstu

Orlovi (lat. Aquilinae), potporodica od nekoliko rodova ptica iz porodice jastrebova. Uglavnom žive u Euroaziji i Africi (oko 60 vrsta), dok tek 2 vrste naseljavaju sjevernu Ameriku (Bjeloglavi orao i Suri orao) i 9 vrsta srednju i južnu Ameriku[1].

Suri orao (Aquila chrysaetos) je poslije orla štekavca najveća ptica u Europi.

Opis

Orlovi se razlikuju od mnogih drugih ptica grabljivica po svojoj veličini, snažnijom građom i težom glavom i kljunom. Čak i najmanji orlovi imaju relativno duža i oblija krila i brže lete. Većina orlova je veća od drugih ptica grabljivica, osim supova. Veličina im varira od 40 cm i 500 grama kod vrste nikobarski orao zmijar (Spilornis klossi), do 6,7 kg i 100 cm kod filipinskog orla.

Kao i sve ostale ptice grabljivice, orlovi imaju velike i snažne zakrivljene kljunove za kidanje mesa, snažne i mišićave noge i velike kandže. Imaju i izrazito dobar vid koji im omogućava da ugledaju potencijalni plijen iz daljine. Vid im je oštar jer imaju veoma velike zjenice koje omogućavaju minimalnu difrakciju (rasipanje) svjetlosti.

Orlovi grade gnijezda na visokom drveću ili liticama. Mnoge vrste nesu dva jaja, ali stariji, snažniji ptić često ubije mlađeg brata ili sestru kada se izlegne. Dominantni ptić obično je ženka jer je ona veća od mužjaka. Roditelji ne pokušavaju zaustaviti ovo ubijanje.

Značenja

U kršćanstvu, orao je simbol evanđelista Ivana[2]. U drugim religijama je također imao važno značenje. Tako su Moche u drevnom Peruu, ali i stari Iliri štovali orla i često ga prikazivali, dok hinduisti imaju manje božanstvo u obliku zlatnog čovjeka s orlovskim nosom i krilima, Garuda. Mnogi sjevernoamerički indijanci smatraju posjedovanje orlovih pera najvišim znakom duhovnog značaja i društvene zaslužnosti, što je danas u SAD-u uređeno i zakonom[3].

U povijesti je orao bio na pečatu ptolomejskih vladara starog Egipta, ali i simbol antičke perzijske vojske. Rimljani su ga koristili na vrhu stjegova svojih legija, iz čega je proizašao dvoglavi orao kao simbol bizantskog carstva, ali i orao kao simbol Svetog Rimskog Carstva Karla Velikog. Iz ovih simbola su proizašli simboli mnogih kasnijih država.

Orao se tako javlja na grbovima mnogih država kao simbol moći i snage (Albanija, Armenija, Austrija, Baskija, Crna Gora, Češka, Egipat, Gana, Island, Indonezija, Irak, Jemen, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Njemačka, Palestina, Panama, Poljska, Rumunjska, Rusija, SAD, Srbija, Sirija i Zambija).

Rodovi:

 1. Aquila Brisson, 1760
 2. Clanga Tyzenhauz, 1857
 3. Hieraaetus Kaup, 1844
 4. Ictinaetus Blyth, 1843
 5. Lophaetus Kaup, 1847
 6. Lophotriorchis
 7. Nisaetus Hodgson, 1836
 8. Polemaetus Heine, 1890
 9. Spizaetus Vieillot, 1816
 10. Stephanoaetus Sclater, 1922
 11. Harpagornis Haast, 1872
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Orlovi
 1. J. del Hoyo, A. Elliot i J. Sargatal (ur.), Handbook of the Birds of the World Volume 2: New World Vultures to Guineafowl, Lynx Edicions, 1994. ISBN 84-87334-15-6
 2. Župa Medulin
 3. Office of Law Enforcement, National Eagle Repository, Mountain-Prairie Region, United States Fish and Wildlife Service (engl.) Preuzeto 11. lipnja 2013.


This article uses material from the Wikipedia article "Orlovi", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Animals

3D,data,libary,model,catalog,rendering,skull,bone,animal,reptile,bird,insect,mammal,class,classification,order,family,species,genus