powered by CADENAS

Social Share

Dragon Ball Z (23495 views - Science Fiction - Fantasy - Cartoon)

Anime je izraz za svaki animirani film ili seriju iz Japana. Često je prepoznatljiv stil crtanja likova s velikim očima i povremeno ozbiljnijeg i ambicioznijeg sadržaja za odrasle. Prikazuju se sadržaji koji nisu primjereni za maloljetnike. Mnogi anime uradci su adaptacije tzv. Manga. Anime ostvarenja se objavljuju u kinu, na televiziji ili na videu i DVD tržištu (tzv. OVA anime = Only Video Animation) i danas su po svijetu već stekla veliku slavu. Prvim službenim animeom se smatra dječja serija "Astroboy" koja je u Japanu emititrana 1963. Najpoznatiji studio koji proizvodi anime je Ghibli (u kojem radi velikan animea Hayao Miyazaki, čiji je dugometražni anime film "Avanture male Chihiro" osvojio nagradu "Oscar"), a važniji su još i Toei studio, Gainax i drugi. Hayao Miyazaki je još popularan po dugometražnom anime filmu Moj susjed Totoro (jap. となりのトトロ tonari no totoro), kojeg je glavni lik u Japanu stekao popularnost veću od Mickey Mousea, a i u svijetu na jednakoj razini. "Velikom trojkom" shounen animea smatraju se Naruto (Shippuden), One Piece i Bleach. Poznatiji uradci su Bishoujo Senshi Sailor Moon, Queen Millenia, Princeza Mononoke, Shin Seiki Evangelion, Hagane no renkinjutsushi, Dragon Ball Z , Dragon Ball i drugi.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Dragon Ball Z

Dragon Ball Z

Dragon Ball Z

Anime je izraz za svaki animirani film ili seriju iz Japana. Često je prepoznatljiv stil crtanja likova s velikim očima i povremeno ozbiljnijeg i ambicioznijeg sadržaja za odrasle. Prikazuju se sadržaji koji nisu primjereni za maloljetnike. Mnogi anime uradci su adaptacije tzv. Manga. Anime ostvarenja se objavljuju u kinu, na televiziji ili na videu i DVD tržištu (tzv. OVA anime = Only Video Animation) i danas su po svijetu već stekla veliku slavu. Prvim službenim animeom se smatra dječja serija "Astroboy" koja je u Japanu emititrana 1963.

Najpoznatiji studio koji proizvodi anime je Ghibli (u kojem radi velikan animea Hayao Miyazaki, čiji je dugometražni anime film "Avanture male Chihiro" osvojio nagradu "Oscar"), a važniji su još i Toei studio, Gainax i drugi. Hayao Miyazaki je još popularan po dugometražnom anime filmu Moj susjed Totoro (jap. となりのトトロ tonari no totoro), kojeg je glavni lik u Japanu stekao popularnost veću od Mickey Mousea, a i u svijetu na jednakoj razini.

"Velikom trojkom" shounen animea smatraju se Naruto (Shippuden), One Piece i Bleach.

Poznatiji uradci su Bishoujo Senshi Sailor Moon, Queen Millenia, Princeza Mononoke, Shin Seiki Evangelion, Hagane no renkinjutsushi, Dragon Ball Z , Dragon Ball i drugi.

Povijest

Anime je započeo u 20. stoljeću kada su japanski redatelji eksperimentirali sa tehnikama animacije. Najstariji poznati anime se prikazao u 1917. - dvominutni isječak samuraja koji pokuša isprobati svoj novi mač na žrtvi samo da bi na kraju svršio poražen. Rani pioniri su bili Shimokawa Oten, Jun'ichi Kouchi, i Seitarō Kitayama. Do 1930-ih animacija je postala alternativni oblik pripovijedanja industrije žive akcije. Ali je pretrpjela konkurenciju od stranih producenata i mnogo animatora, kao što su Noburō Ōfuji i Yasuji Murata još radili ručno, a ne uz upotrebu sprava, iako su imali majstorske rezultate. Drugi stvaratelji, kao Kenzō Masaoka i Mitsuyo Seo, su ipak napravili veliki napredak u tehnikama animacije, pogotovo sa povećanjem pomoći od vlade kroz korištenje animacije u obrazovanju i propagandi. Prvi zvučni anime je bio Chikara to Onna no Yo no Naka, u produkciji Masaoka u 1993. Prvi dugometražni animirani film je bio Momotaro's Divine Sea Warriors kojeg je Seo režirao 1945. uz pokroviteljstvo carske japanske mornarice. Uspjeh Walt Disneyevog 1937 dugometražnog filma Snjeguljica i sedam patuljaka je utjecao na Japanske animatore. U 1960-im , manga umjetnik i animator Osamu Tezuka prilagodio je i pojednostavio mnogo Disneyevih tehnika animacije da smanji cijenu i ograniči broj okvira u produkcijama. Namijenio je ovo kao privremenu mjeru da mu dopusti da producira materijal na uskome rasporedu sa neiskusnim osobljem. U 1970-ima mange su postale dosta popularnije – mnogo ih je kasnije bilo animirano. Rad Osamu Tezuka privukao je posebnu pozornost: nazvali su ga "legendom" i "bogom mange". Njegov posao – i posao njegovih pionira u istome zanimanju – inspirirao je karakteristike i žanrove koji su ostali osnovni elementi animea u današnjem svijetu. Žanr velikog robota (znan kao Mecha danas izvan Japana), na primjer, kojeg je Tezuka oblikovao, razvio se u žanr Super Robota pod Go Nagai i drugima, i bio je revolucioniran na kraju desetljeća pod Yoshiyuki Tomino koji je napravio žanr pravog robota. Robot anime kao the Gundam i The Super Dimension Fortress Macross serije postali su klasici u 1980-ima i žanr robota je danas jedan od najpopuarniji u Japanu i svijetu. U 1980-ima, anime je postao više prihvaćen u Japanu (iako manje od mange), i iskusio naglu promjenu u produkciji. Prateći nekoliko uspješnih adapcija u animeju na inozemnom tržištu u 1980-ima, anime je dobio povećan prijam na tim tržištima u 1990-ima i još više na početku 21. stoljeća.

Anime u Hrvatskoj

Anime ostvarenja su još uvijek većim dijelom nepoznata u Hrvatskoj, ali su u zadnje vrijeme postala sve popularnija. "Pčelica Maja" je vjerojatno najpoznatiji, iako netipičan anime u Hrvatskoj, emitiran još u 80-ima. "Calimero" je također primjer netipičnog animea koji se emitirao u Hrvatskoj i postao popularan u 80-ima. Kanal OTV je isto tako prikazao i seriju "Saber Rider". HRT je 1999.. prikazao crtanu seriju "Candy Candy".

Kanal Nova TV je 2001. počeo emitirati iznimno popularnu "Sailor Moon", pod naslovom "Mjesečeva ratnica". Sljedeće godine su prikazane druge crtane serije: "Pokemon", "Dragon Ball", "Dragon Ball Z", "Digimon Adventure", "Digimon Adventure 02" i "Yu-Gi-Oh!". Svi animei od navedenih su stekli golemu popularnost, međutim nijedna do danas nije reprizirana, osim što su prikazane novije sezone koje se temelje na istoj seriji. Jedina je iznimka "Dragon Ball Z", kojeg je kanal RTL Televizija počeo emitirati 10. veljače 2011. sa hrvatskom sinkronizacijom. Unatoč tome što se anime vratio na televiziju nakon mnogo godina, mnogi su fanovi razočarani zbog odluke da se sinkronizira. Sinkronizacija također nije pohvaljena.

Na Novoj TV se neko vrijeme prikazivao anime Shaman King sinkroniziran na engleski.

Film "Princeza Mononoke" prikazan je u hrvatskim kinima 2000. godine, čime je otvoren niz daljnjih ostvarenja redatelja Hayaoa Miyazakija, "Avanture male Chihiro" i "Leteći dvorac", koji su prikazivani u kinima 2004. i 2005. Distributer Blitz je na hrvatsko DVD tržište 2001. izdao film "Digimon: The Movie a 2004, još dva anime filma, "Tokyo Godfathers" i "Steamboy".

Zadnja sezona Sailor Moon Sailor Stars se emitirala 2004. Iste godine je RTL prikazivao nogometni anime "Captain Tsubasa" pod naslovom Gool! i "BeyBlade", a "Yu-Gi-Oh GX" se emitirao na Nova TV.

2005., Nova TV je počela emitirati treću sezonu Digimona, "Digimon Tamers". Još su uslijedile sljedeće dvije sezone koje su se kratkotrajno prikazivale.

2006. Nova TV je počela emitirati seriju "Superklinke".

Kanal Mini TV je od 2008. emitirao "Pokemon Advanced", "Speed Racer", Yu-Gi-Oh GX, od 2009. "Bakugan Battle Brawlers", od 2010. "Bakugan: New Vestroia" i od 2011. najnoviju sezonu BeyBlade: Metal Fusion.

Od 7. prosinca 2010, HRT 2 je počeo emitirati seriju "Hamtaro". Od 24. rujna 2012 se emitira najnovija Yu-Gi-Oh! sezona "Yu-Gi-Oh! 5D's".

Od 2017, Disney XD emitirati Digimon, Detektiv Conan

Žanrovi

Žanrovi koji su specifični za anime i mange:

 • Bishōjo: na japanskom ”lijepa djevojka”, usvojeni termin koji se može iskoristiti da opiše svaki anime koji sadrži likove lijepih djevojaka
 • Bishōnen: na japanskom ”lijep dječak”, usvojeni termin koji se može odnositi na svaki anime koji u sebi ima zgodne dječake i ljude
 • Ecchi: dobiveno izgovorom latiničnog slova ”H”, što u Japanu označava nepristojnu seksualnost
 • Hentai: na japanskom ”perverzno” i koristi ga zapadnjačka publika da uputi na pornografski anime
 • Josei: na japanskom ”mlada žena”; ovaj anime ili manga je namijenjen mlađim ženama i jedna je od rijetkih formi
 • Kodomo: na japanskom ”dijete”, ovakakv anime ili manga je namijenjen mlađoj djeci
 • Mecha: anime ili manga koji sadrže divovske robote
 • Moe: anime ili manga koji sadrže likove koji su ekstremno veseli i slatki
 • Progresivni: umjetnički filmovi
 • Seinen: anime ili manga koji su slični Shounen tipu, ali su namijenjeni starijoj publici, zbog povećane količine krvi i nasilja
 • Sentai/Super Sentai: anime ili manga koji uključuju timove superjunaka
 • Shōjo: na japanskom ”male djevojčice”, označava anime ili mangu koji su namijenjeni djevojčicama
 • Mahō Shōjo: podžanr Shoja poznat kao priče o magičnim djevojkama
 • Shōjo-ai: označava anime ili mange čija je tema ljubav između ženskih likova
 • Shōnen: na japanskom ”dječaci”, odnosi se na anime ili mangu namijenjene dječacima ili tinejdžerima
 • Shōnen-ai: označava anime ili mange čija je tema ljubav između muških likova.
 • Yaoi: nešto slično Shōnen-ai-u, Također je tema ljubav između muških likova. Za razliku od Shōnen-ai u Yaoi-u su često prikazani prizori seksa.
 • Yuri:slično Shōjo-ai-u, također je tema ljubav između ženskih likova sa scenama seksa.

Popis slavnih animea

Podrobniji članak o temi: Dodatak:Popis animea

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Dragon Ball Z", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Science Fiction - Fantasy - Cartoon

3d,starwars,startreck,odysee 2000,science fiction,future,movie, superman,batman,south gate,superhero,harry potter,knight rider,cartoon,comic