powered by CADENAS

Social Share

Baklja (10645 views - Basics)

Baklja je zapaljeni drveni štap premazan lako gorivim tvarima (vosak, smola, mast). Poznata je još od starog vijeka te je služila pretežno za osvjetljavanje. Baklja je tradicionalno simbol svjetla i prosvjetljenja (često i simbol novih ideja). Kod starih Grka i Rimljana je bila simbol života (baklja okrenuta naopako je bila simbol smrti) te se je koristila u sprovodima. Kod starih Grka je bila simbol vatre koju je Prometej ukrao bogovima i dao ljudima. Najvažniji današnji simbol kod kojeg se koristi baklja je olimpijski plamen kao simbol olimpijskog duha i zajedništva. Često se koristi i kod vjerskih svečanosti i procesija.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Baklja

Baklja

Baklja

Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 (No machine-readable author provided. BetacommandBot assumed (based on copyright claims).).

Baklja je zapaljeni drveni štap premazan lako gorivim tvarima (vosak, smola, mast). Poznata je još od starog vijeka te je služila pretežno za osvjetljavanje. Baklja je tradicionalno simbol svjetla i prosvjetljenja (često i simbol novih ideja). Kod starih Grka i Rimljana je bila simbol života (baklja okrenuta naopako je bila simbol smrti) te se je koristila u sprovodima. Kod starih Grka je bila simbol vatre koju je Prometej ukrao bogovima i dao ljudima.

Najvažniji današnji simbol kod kojeg se koristi baklja je olimpijski plamen kao simbol olimpijskog duha i zajedništva. Često se koristi i kod vjerskih svečanosti i procesija.This article uses material from the Wikipedia article "Baklja", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted