powered by CADENAS

Social Share

Topništvo (34200 views - History & Epochal Times)

Topništvo ime za rod kopnene vojske kojima je zadaća opsluživanje topničkih oružja. Topništvo je također poznato pod nadimkom kralj bojišnice.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Topništvo

Topništvo

Topništvo ime za rod kopnene vojske kojima je zadaća opsluživanje topničkih oružja. Topništvo je također poznato pod nadimkom kralj bojišnice.

Povijest razvoja

Iako se pojava topništva obično vezuje uz razvitak vatrenog oružja, ona je postojala i u ranijem periodu u obliku različitih naprava za ispaljivanje velikih projektila na daljinu, najčešće u svrhu rušenja neprijateljskih fortifikacija u tvrđavskom ratovanju. Zbog slabe mobilnosti, preciznosti i brzine ispaljivanja ispočetka je gotovo isključivo korišteno kao opsadnno topništvo.

S vremenom je razvitak metalurgije, odnosno nešto lakših i mobilnijih tipova topničkog oružja doveo do stvaranja poljskog topništva, koja se s vremenom počela odvajati od pješaštva naoružane streljačkim naoružanjem, te počela igrati sve važniju ulogu u bitkama na otvorenom polju. Topništvo je do 20. stoljeća steklo takav domet i razornu moć, da joj se pripisuje većina ljudskih gubitaka u Prvom svjetskom ratu.

Vrste topništva

Topništvo se, s obzirom na težinu oruža, dijeli na i lako i teško topništvo.

Podjela po duljini cijevi i kutu djelovanja

 • topovi - dužina cijevi je obično 25 puta duljine kalibra strjeljiva i do 45° im je kut djelovanja i imaju veće domete.
 • haubice - kraća cijev i djeluju sa kutovima djelovanja preko 45°
 • (top-haubice) - topnička oruđa koja djeluju kombinirano i sa višim i nižim kutovima djelovanja.
 • minobacači

Podjela po tipu cijevi

 • užljebljena cijev
 • glatka cijev

Podjela po djelovanju

 • obalno topništvo
 • protuzračno topništvo
 • mornaričko topništvo
 • protuoklopno topništvo

Brodsko topništvo je naziv za topnička oružja koja čine naoružanje pojedinog ratnog broda.

Podjela po pokretnost

Uporaba topništva

Topnička paljba je djelovanje topničkih projektila na određenom prostoru, u cilju postizanja efekta na živoj sili, sredstvima bojne tehnike i postrojenjima. Topnička paljba mora biti točna, iznenadna, pravovremena i snažna. Topnička paljba se ostvaruje grupnim ciljanjem. Zavisno od vrste cilja i vida borbenog djelovanja primjenjuje se : koncentracija paljbe, nepokretne i pokretne zaprečne paljbe i paljbeni val.


Vidi još

 • Vojni leksikon, Beograd, 1981.

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Topništvo


This article uses material from the Wikipedia article "Topništvo", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

History & Epochal Times

3D,model,library,rendering,Inca,Maya,Egypt,Pyramids,Bible, Quoran,Gizeh,Greek,Ancient,Medival Times, Stone Age