powered by CADENAS

Social Share

Katedrala (8587 views - Architecure & BIM & MEP)

Katedrala u kršćanskoj terminologiji je crkva u kojoj biskup, odnosno nadbiskup ima svoju biskupsku stolicu i stoluje (grč. καθέδρα; lat. cathedra; hrv. stolnica, prvostolnica [rabi se samo za stolnicu nadbiskupa metropolita i primasa], stolna crkva) te obavlja sveto bogoslužje. U Hrvatskoj je uz prvostolnicu u Zagrebu poznata (i posebno lijepa) katedrala u Šibeniku i Đakovu, a u Splitu je najstarija ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. I onoj u Splitu i onoj u Đakovu, jednako kao i u Rijeci i Sarajevu pripada naslov prvostolnice ili prvostolne crkve. Papina katedrala ili stolna crkva je Bazilika sv. Ivana Lateranskog u Rimu. Naslov stolnice ili katedrale nose i crkve u kojima je jednoć stolovao biskup, kao na pr. u Novigradu (u Istri), Osoru, Rabu, Ninu, Biogradu na moru, Skradinu, Trogiru, Makarskoj, Korčuli, Stonu, ali taj je naslov tek počasni i dotičnoj crkvi ne daje većih prava od onih koja imaju druge crkve vrste i stupnja njihova novoga kanonskoga, odnosno crkveno-pravnoga položaja. Svjetsku slavu doživjela je katedrala Notre-Dame u Parizu, svojom ulogom u romanu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Katedrala

Katedrala

Katedrala

Katedrala u kršćanskoj terminologiji je crkva u kojoj biskup, odnosno nadbiskup ima svoju biskupsku stolicu i stoluje (grč. καθέδρα; lat. cathedra; hrv. stolnica, prvostolnica [rabi se samo za stolnicu nadbiskupa metropolita i primasa], stolna crkva) te obavlja sveto bogoslužje.

U Hrvatskoj je uz prvostolnicu u Zagrebu poznata (i posebno lijepa) katedrala u Šibeniku i Đakovu, a u Splitu je najstarija ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. I onoj u Splitu i onoj u Đakovu, jednako kao i u Rijeci i Sarajevu pripada naslov prvostolnice ili prvostolne crkve.

Papina katedrala ili stolna crkva je Bazilika sv. Ivana Lateranskog u Rimu.

Naslov stolnice ili katedrale nose i crkve u kojima je jednoć stolovao biskup, kao na pr. u Novigradu (u Istri), Osoru, Rabu, Ninu, Biogradu na moru, Skradinu, Trogiru, Makarskoj, Korčuli, Stonu, ali taj je naslov tek počasni i dotičnoj crkvi ne daje većih prava od onih koja imaju druge crkve vrste i stupnja njihova novoga kanonskoga, odnosno crkveno-pravnoga položaja.

Svjetsku slavu doživjela je katedrala Notre-Dame u Parizu, svojom ulogom u romanu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame.

Poveznice

Vanjske poveznice

Sestrinski projekti
U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Katedrale
U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Katedrale


Nedovršeni članak Katedrala koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Katedrala", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Architecure & BIM & MEP

Autodesk Revit, Nemetschek ArchiCAD, Nemetschek Allplan, Vectorworks, Bentley AECOMSIM, Bentley Microstation, Trimble Tekla, Trimble Sketchup, EliteCAD, Ascon Renga, BricsCAD, Hexagon, Rhinoceros CAD, Sweet Home 3D, BIM Object, BIM component, BIM library, BIM family, BIM catalog, GIS, Advanced Steel, AutoCAD MEP, linear, MagiCAD, Relux, TGA, VDI 3805, Lod100, Lod200, Lod300, Lod350, Lod400, Lod500, Loi, IFC, BuildingSmart, BIM family creation, 3D, Download, MEP BIM product library