powered by CADENAS

Social Share

Tehnecij (21508 views - Periodic Table Of Elements)

Tehnecij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Tc, atomski (redni) broj mu je 43, a atomska masa mu iznosi 98,906 . Tehnecij je srebrnosiv, radioaktivan metal. Jedan je od dva elementa kojima su svi izotopi radioaktivni, a da ima atomski broj manji od olova (drugi je prometijum). Gotovo sav tehnecij nastaje umjetno, a u prirodi se mogu naći tek minutne količine koje nastaju spontanim raspadom u uranijevim ili uhvatom neutrona u molibdenovim rudama. Kemijska svojstva ovog srebrnosivog, kristalnog tranzicijskog metala su sredina među renijevim i manganovim. 1937. tehnecij (točnije tehnecij-97) postao je prvim proizvedenim pretežno umjetnim elementom od strane Emilia Gine Segre'a i Carla Perrier'a. Njegovo ime dolazi od grče riječi τεχνητός, što znači "umjetan". Dmitrij Ivanovič Mendeljejev predvidio je mnoga svojstva elementa 43 i nazvao ga je ekamangan (vidi Mendeljejevovi predviđeni elementi). Nuklearni izomer tehnecij-99m emitira gama gama-čestice i koristi se u nuklearnoj medicini za razne dijagnostičke testove.
Go to Article

Tehnecij

Tehnecij

tehnecij
Osnovna svojstva

Kemijski element
Simbol
Atomski broj

tehnecij
Tc
43
Kemijska skupina prijelazni metali
Grupa, perioda, Blok 7, 5, d
Izgled sjajno siva krutina
Gustoća1 11000 kg/m3
Tvrdoća ?
Specifični toplinski kapacitet (cp ili cV)2

24,27 J mol–1 K–1

Talište 2157 °C
Vrelište3 4265 °C
Toplina taljenja 33,29 kJ mol-1
Toplina isparavanja 585,2 kJ mol-1

1 pri standardnom tlaku i temperaturi
2 pri konstantnom tlaku ili volumenu
3 pri standardnom tlaku

Atomska svojstva
Atomska masa 98,906 [1]
Elektronska konfiguracija [Kr] 4d55s2 [1]

Tehnecij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Tc, atomski (redni) broj mu je 43, a atomska masa mu iznosi 98,906 [1].

Tehnecij je srebrnosiv, radioaktivan metal. Jedan je od dva elementa kojima su svi izotopi radioaktivni, a da ima atomski broj manji od olova (drugi je prometijum). Gotovo sav tehnecij nastaje umjetno, a u prirodi se mogu naći tek minutne količine koje nastaju spontanim raspadom u uranijevim ili uhvatom neutrona u molibdenovim rudama. Kemijska svojstva ovog srebrnosivog, kristalnog tranzicijskog metala su sredina među renijevim i manganovim. 1937. tehnecij (točnije tehnecij-97) postao je prvim proizvedenim pretežno umjetnim elementom od strane Emilia Gine Segre'a i Carla Perrier'a. Njegovo ime dolazi od grče riječi τεχνητός, što znači "umjetan".

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev predvidio je mnoga svojstva elementa 43 i nazvao ga je ekamangan (vidi Mendeljejevovi predviđeni elementi).

Nuklearni izomer tehnecij-99m emitira gama gama-čestice i koristi se u nuklearnoj medicini za razne dijagnostičke testove.

Potraži Tehnecij u
Wječniku, slobodnom rječniku.
  1. 1,0 1,1 Sebastian Blumentritt Periodensystem der Elemente, 6. izd., Blume-Verlag, Münster (Savezna Republika Njemačka) 2012., ISBN 978-3-942-53009-5, str. 1Nedovršeni članak Tehnecij koji govori o kemijskom elementu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Tehnecij", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Periodic Table Of Elements

element,system,atom,molecule,metal,halogen,noble gas,chemical,chemistry