powered by CADENAS

Social Share

Telurij (27488 views - Periodic Table Of Elements)

Telurij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Te, atomski (redni) broj mu je 52, a atomska masa mu iznosi 127,60(3). Telurij je tvar srebrnastosive boje, metalnog sjaja. To je pulumetal koji osim izgleda ima vrlo malo metalnih svojstava. Otkrio ga je Franz Joseph Muller von Reichstein (Rumunjska) 1782.g. u transilvanijskoj rudi zlata. U Zemljinoj ga kori ima vrlo malo. Najčešće se dobiva iz anodnog mulja koji zaostaje nakon elektrolitičke rafinacije bakra, zatim iz mulja pri proizvodnji sumporne kiseline. Ime je dobio od latinske riječi tellus što znači zemlja. Koristi se za: dobivanje slitina s olovom, nehrđajućim čelikom i bakrom (kojima poboljšava antikorozijska i mehanička svojstva), u industriji stakla, za vulkanizaciju guma, kao katalizator pri organskim sintezama, zatim pri izradi fotootpornika, fotoosjetljivih TV-ekrana i sunčanih ćelija (CdTe). Telurij i njegovi spojevi su otrovni ako se unesu u organizam. Nešto slabije poznavanje organskih spojeva telurija i selenija uzrokovano je njihovim nepodnošljivim mirisom, koji se upije u kožu i sporo uklanja. Kemičari koji rade s tim tvarima moraju se izolirati jer dugo šire nepodnošljiv ˝telurijev˝ zadah sličan mirisu češnjaka. Ne reagira s vodom i kloridnom kiselinom, ali je topljiv u nitratnoj kiselini. Gori na zraku.
Go to Article

Telurij

Telurij

Telurij

Licensed under Creative Commons Attribution 3.0 (Nepoznatwikidata:Q4233718).

"Te" preusmjerava ovamo. Za indijansko selo, pogledajte Te (indijansko selo).
telurij
Osnovna svojstva

Kemijski element
Simbol
Atomski broj

telurij
Te
52
Kemijska skupina polumetali
Grupa, perioda, Blok 16, 5, p
Izgled srebrnastosivi
Gustoća1 (25°C) 6240 kg/m3
Tvrdoća 2,25
Specifični toplinski kapacitet (cp ili cV)2

25,73 J mol–1 K–1

Talište 449,51 °C
Vrelište3 988 °C
Toplina taljenja 17,49 kJ mol-1
Toplina isparavanja 114,1 kJ mol-1

1 pri standardnom tlaku i temperaturi
2 pri konstantnom tlaku ili volumenu
3 pri standardnom tlaku

Atomska svojstva
Atomska masa 127,60(3)
Elektronska konfiguracija [Kr] 4d105s25p4 [1]

Telurij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Te, atomski (redni) broj mu je 52, a atomska masa mu iznosi 127,60(3).

Telurij je tvar srebrnastosive boje, metalnog sjaja. To je pulumetal koji osim izgleda ima vrlo malo metalnih svojstava. Otkrio ga je Franz Joseph Muller von Reichstein (Rumunjska) 1782.g. u transilvanijskoj rudi zlata. U Zemljinoj ga kori ima vrlo malo. Najčešće se dobiva iz anodnog mulja koji zaostaje nakon elektrolitičke rafinacije bakra, zatim iz mulja pri proizvodnji sumporne kiseline. Ime je dobio od latinske riječi tellus što znači zemlja.
Koristi se za: dobivanje slitina s olovom, nehrđajućim čelikom i bakrom (kojima poboljšava antikorozijska i mehanička svojstva), u industriji stakla, za vulkanizaciju guma, kao katalizator pri organskim sintezama, zatim pri izradi fotootpornika, fotoosjetljivih TV-ekrana i sunčanih ćelija (CdTe). Telurij i njegovi spojevi su otrovni ako se unesu u organizam. Nešto slabije poznavanje organskih spojeva telurija i selenija uzrokovano je njihovim nepodnošljivim mirisom, koji se upije u kožu i sporo uklanja. Kemičari koji rade s tim tvarima moraju se izolirati jer dugo šire nepodnošljiv ˝telurijev˝ zadah sličan mirisu češnjaka. Ne reagira s vodom i kloridnom kiselinom, ali je topljiv u nitratnoj kiselini. Gori na zraku.


Potraži Telurij u
Wječniku, slobodnom rječniku.
  1. Sebastian Blumentritt Periodensystem der Elemente, 6. izd., Blume-Verlag, Münster (Savezna Republika Njemačka), 2012., ISBN 978-3-942-53009-5, str. 1Nedovršeni članak Telurij koji govori o kemijskom elementu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Telurij", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Periodic Table Of Elements

element,system,atom,molecule,metal,halogen,noble gas,chemical,chemistry