powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Burj Khalifa (40139 views - Monuments - Famous Buildings)

Burj Khalifa (arapski: برج دبي, doslovno "Toranj Kalifa") neboder je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i najviša je građevina na Zemlji. Visok je 828 metara s antenom. Trebao se zvati Burj Dubai, ali je u čast šeika Kalifa al-Nahjan nazvan Burj Khalifa. Burj Khalifa je samo jedan od predviđenih sličnih nebodera u novom centru grada, "Downtown Dubaiju". Idejni je autor ovog projekta američki arhitekt Adrian Smith, a projektantska tvrtka je Skidmore, Owings and Merrill iz Chicaga. Kako se radi o divovskom građevinskom pothvatu, mnogo je izvođača radova, među kojima su najznačajniji korejski Samsung, belgijski Besix, emiratski Arabtec i američki Turner. Investitor, Emaar Properties, u većinskom je vlasništvu Mohameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija. Gradnja je započela 21. rujna 2004., a neboder je otvoren 4. siječnja 2010. Cijeli Burj Khalifa koštao je oko 1,5 milijarde američkih dolara.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


  

Burj Khalifa

Burj Khalifa

Burj Khalifa
Burj Khalifa
Burj Dubai
Osnovni podaci
Mjesto Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
Vrijeme gradnje 2004.2010.
Otvorenje 4. siječnja 2010
Status gradnje završeno
Arhitekt Adrian Smith (SOM)
Korisnici
Namjena stambeni/poslovni prostori
Vlasnik Emaar Properties
Graditelj Samsung Besix Arabtec Turner
Tehnički podaci
Visina 828 m
Po visini na 1. mjestu u svijetu
Broj katova 206 (162 nastanjiva)
Broj dizala 56
Površina 334.000 m²
Materijal čelik, beton, staklo, aluminij
Vrijednost 1,5 mlrd. $

Burj Khalifa (arapski: برج دبي, doslovno "Toranj Kalifa") neboder je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i najviša je građevina na Zemlji. Visok je 828 metara s antenom. Trebao se zvati Burj Dubai, ali je u čast šeika Kalifa al-Nahjan nazvan Burj Khalifa.

Burj Khalifa je samo jedan od predviđenih sličnih nebodera u novom centru grada, "Downtown Dubaiju". Idejni je autor ovog projekta američki arhitekt Adrian Smith, a projektantska tvrtka je Skidmore, Owings and Merrill iz Chicaga. Kako se radi o divovskom građevinskom pothvatu, mnogo je izvođača radova, među kojima su najznačajniji korejski Samsung, belgijski Besix, emiratski Arabtec i američki Turner. Investitor, Emaar Properties, u većinskom je vlasništvu Mohameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija.

Gradnja je započela 21. rujna 2004., a neboder je otvoren 4. siječnja 2010.[1] Cijeli Burj Khalifa koštao je oko 1,5 milijarde američkih dolara.[2]

Visina

Vidi još: Popis najviših nebodera svijeta

Burj Dubai u usporedbi s drugim neboderima.

Kronologija

Rekordi

Burj Khalifa je najviša građevina koja je postavila veliki broj rekorda u različitim segmentima. Ovdje su navedeni neki od njih:

 • Najviša zgrada u svijetu (828 m)
 • Najviša samostojeća struktura (828 m)
 • Zgrada s najviše katova (163 kata)
 • Najviši u svijetu instalirani lift
 • Najbrži lift u svijetu (64 km/h)
 • Svjetski najviši bazen (76. kat)
 • Svjetski najviši noćni klub (144. kat)
 • Svjetski najviši restoran (122. kat - 442 m)
 • Najviši okomito pumpani beton (606 m)
 • Najviša ugradnja aluminijske i staklene fasade (512 m)

Namjena

Namjena Burja Khalife je široka. U zgradi je smješteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena i mnogo drugih prostora.

Napredak konstrukcije Burj Khalife

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Burj Khalifa.


This article uses material from the Wikipedia article "Burj Khalifa", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Monuments - Famous Buildings

3D - 3D Model - 3D CAD - 3D Building - 3D monument - 3D Map - 3D City - 3D GIS - LIDAR - CityGML - Paris London Berlin Rome Sydney Barcelona Vienna Wien Budapest Madrid London