powered by CADENAS

Social Share

Tropska oluja (34711 views - Environmental Protection)

Tropska oluja je meteorološka pojava na Zemlji koja se sastoji od brzih vjetrova te mnogo kiše, nastaje u tropskim krajevima, mogu trajati nekoliko dana ili tjedana i česta su pojava na istoku SAD, Jugoistočnoj Aziji i na sjeveru Australije. Ista takva oluja kad se pojavi u Indiji i Kineskom moru naziva se tajfun. Zahvaćena površina obično iznosi od 150 do 1000 kilometara u promjeru, a uraganski vjetrovi dostižu brzinu između 150 pa čak do 350 kilometara na sat, a naleti vjetra mogu biti i brži. Posebnost tropske oluje je da on ima miran središnji dio, koji se zove "oko", čiji je promjer između 8 i 25 kilometara. Kada "oko" prelazi preko nekog područja, vjetrovi se gotovo umire, što ponekad zavarava ljude i nagoni ih da povjeruju da je nepogoda prošla. Međutim, kad "oko" oluje prođe, vjetrovi počinju puhati istom jačinom kao i prije, samo iz suprotnog pravca, pošto je to oluja s vjetrovima koji imaju kružno kretanje.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Tropska oluja

Tropska oluja

Tropska oluja
"Uragan" preusmjerava ovamo. Za film iz 1999., pogledajte Uragan (film).

Tropska oluja je meteorološka pojava na Zemlji koja se sastoji od brzih vjetrova te mnogo kiše, nastaje u tropskim krajevima, mogu trajati nekoliko dana ili tjedana i česta su pojava na istoku SAD, Jugoistočnoj Aziji i na sjeveru Australije. Ista takva oluja kad se pojavi u Indiji i Kineskom moru naziva se tajfun.

Zahvaćena površina obično iznosi od 150 do 1000 kilometara u promjeru, a uraganski vjetrovi dostižu brzinu između 150 pa čak do 350 kilometara na sat, a naleti vjetra mogu biti i brži.

Posebnost tropske oluje je da on ima miran središnji dio, koji se zove "oko", čiji je promjer između 8 i 25 kilometara. Kada "oko" prelazi preko nekog područja, vjetrovi se gotovo umire, što ponekad zavarava ljude i nagoni ih da povjeruju da je nepogoda prošla. Međutim, kad "oko" oluje prođe, vjetrovi počinju puhati istom jačinom kao i prije, samo iz suprotnog pravca, pošto je to oluja s vjetrovima koji imaju kružno kretanje.

Vidi još

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tropska oluja


This article uses material from the Wikipedia article "Tropska oluja", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Environmental Protection

Environment Ecology