powered by CADENAS

Social Share

Svijeća (11699 views - Interior Design)

Svijeća bila je prije uporabe električne energije pored baklji ili svetiljka na ulje jedno od najčešćih sredstava za osvjetljenje. Svijeće se i u današnje vrijeme rabe primjerice u crkvi, kod kuće ili kod svečanih prigodbi za stvaranje opuštene atmosfere i svečanog ugođaja. Sastoje se od čvrstog goriva i fitilja obično izrađenog od tkanine od pamuka koje su okružene voskom ili sličnimn gorivom koje se topi na niskoj temperaturi (obično 60 ° C). Svijeće se u glavnom proizvode od parafina, dok su se u prošlosti proizvodile od voska od pčela). Kapilarnim djelovanjem fitilj prenosi vosak u plamen gdje se isparava, i gori uz prisutnost kisika. Svijeća se gasi kada sadržaj kisika u zraku padne ispod oko 16%. U jednom izgari oko 3 - 8 g voska. To stvara toplinu izmedu 38-100 vata. uz svjetlosnu jakost od 0,1 - 0,2 lm / W.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Svijeća

Svijeća

Svijeća

Licensed under Creative Commons Attribution 2.0 (Peter Becker from Munich, Germany).

Svijeća bila je prije uporabe električne energije pored baklji ili svetiljka na ulje jedno od najčešćih sredstava za osvjetljenje.

Svijeće se i u današnje vrijeme rabe primjerice u crkvi, kod kuće ili kod svečanih prigodbi za stvaranje opuštene atmosfere i svečanog ugođaja.

Sastoje se od čvrstog goriva i fitilja obično izrađenog od tkanine od pamuka koje su okružene voskom ili sličnimn gorivom koje se topi na niskoj temperaturi (obično 60 ° C).

Svijeće se u glavnom proizvode od parafina, dok su se u prošlosti proizvodile od voska od pčela).

Kapilarnim djelovanjem fitilj prenosi vosak u plamen gdje se isparava, i gori uz prisutnost kisika.

Svijeća se gasi kada sadržaj kisika u zraku padne ispod oko 16%.

U jednom izgari oko 3 - 8 g voska. To stvara toplinu izmedu 38-100 vata. uz svjetlosnu jakost od 0,1 - 0,2 lm / W.

Povezani članci

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Svijeća.


This article uses material from the Wikipedia article "Svijeća", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Interior Design

3D,interior,architecture,furniture,kitchen,sanitary,bath,design,art