powered by CADENAS

Social Share

Amazon

E-trgovina (13407 views - Consumer products)

E-commerce ili hrv. elektronička trgovina omogućuje kao sastavni dio elektroničkog poslovanja na E-tržištu svojim internetskim posjetiteljima tj. kupcu naručivanje proizvoda putem Interneta. Kupovanje preko Interneta može biti najbrži i često najjeftiniji način kupovine određenog proizvoda. Trgovina putem interneta se smatra najprofitabilnijim oblikom trgovine zbog jednostavnosti i niskih troškova. Elektronička trgovina koja se odvija između dva poduzetnika naziva se B2B (business-to-business eng.), a može biti otvorena prema svima zainteresiranim stranama (pr. robne burze) ili ograničena na prekvalificirane sudionike (pr. privatno elektroničko tržište). S druge pak strane, elektronička trgovina koja se odvija između poduzetnika i potrošača naziva se B2C (business-to-client eng.). Kupac je elektronski, najčešće putem Interneta spojen na sustav prodavatelja i transakcija se izvršava direktno elektronskim putem u realnom vremenu. Uz te dvije, postoji i model elektroničke trgovine naziva B2B2C (business-to-business-to-client) koji kombinira prethodna dva na način da se između trgovca i kupca nalazi posrednik. Najpoznatiji svjetske e-Commerce platforme su Amazon.com i Ebay. Te su dvije elektroničke trgovine ujedno i najposjećenije u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme elektronička trgovina sve se više razvija i u Hrvatskoj pa tako danas postoji približno 1.000 aktivnih elektroničkih trgovina, a ukupan promet online maloprodaje iznosi približno 700 mln kuna. Razvojem elektroničke trgovine, razvile su se i neke domaće e-Commerce platforme poput eKupi, i-Mall.hr i sl. Prema podacima Hrvatske narodne banke, približno 60% svih transakcija je plaćeno različitim vrstama kartica.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


  

E-trgovina

E-trgovina

E-commerce ili hrv. elektronička trgovina omogućuje kao sastavni dio elektroničkog poslovanja na E-tržištu svojim internetskim posjetiteljima tj. kupcu naručivanje proizvoda putem Interneta. Kupovanje preko Interneta može biti najbrži i često najjeftiniji način kupovine određenog proizvoda. Trgovina putem interneta se smatra najprofitabilnijim oblikom trgovine zbog jednostavnosti i niskih troškova.

Elektronička trgovina koja se odvija između dva poduzetnika naziva se B2B (business-to-business eng.), a može biti otvorena prema svima zainteresiranim stranama (pr. robne burze) ili ograničena na prekvalificirane sudionike (pr. privatno elektroničko tržište). S druge pak strane, elektronička trgovina koja se odvija između poduzetnika i potrošača naziva se B2C (business-to-client eng.). Kupac je elektronski, najčešće putem Interneta spojen na sustav prodavatelja i transakcija se izvršava direktno elektronskim putem u realnom vremenu. Uz te dvije, postoji i model elektroničke trgovine naziva B2B2C (business-to-business-to-client) koji kombinira prethodna dva na način da se između trgovca i kupca nalazi posrednik.


Najpoznatiji svjetske e-Commerce platforme su Amazon.com i Ebay. Te su dvije elektroničke trgovine ujedno i najposjećenije u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme elektronička trgovina sve se više razvija i u Hrvatskoj pa tako danas postoji približno 1.000 aktivnih elektroničkih trgovina, a ukupan promet online maloprodaje iznosi približno 700 mln kuna. Razvojem elektroničke trgovine, razvile su se i neke domaće e-Commerce platforme poput eKupi, i-Mall.hr i sl.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, približno 60% svih transakcija je plaćeno različitim vrstama kartica.


Vremenski slijed

 • 1979: Michael Aldrich izumio online kupovinu
 • 1981: Thomson Holidays, VB je prva B2B online kupovina
 • 1982: Minitel je uveden na nacionalnoj razini u Francuskoj od strane France Telekoma i koristio se za online narudžbe.
 • 1984: Gateshead SIS/Tesco je prva B2C online kupovina, a Gđa Snowball, 72, je prvi online kupac.
 • 1985: Nissan VB prodaje automobile klijentima online.
 • 1987: Swreg pruža software za prodaju proizvoda putem elektroničkog računa trgovaca.
 • 1990: Tim Berners-Lee je napisao prvi web preglednik (web browser eng.), WorldWideWeb.
 • 1992: Terry Brownell pokreće prvi potpuno grafički sustav (BBS) za online kupovinu .
 • 1994: Netscape izdaje Navigator preglednik pod kodnim imenom Mozilla. Pizza Hut nudi online narudžbe sa svoje Web stranice.
 • 1995: Jeff Bezos pokreće Amazon.com. eBay osniva računalni programer Pierre Omidyar pod nazivom AuctionWeb.
 • 1998: Alibaba Group je osnovana u Kini s namjerom iskorištavanja potencijala kineskog B2B, C2C i B2C tržišta.
 • 2000: Dot-com Slom.
 • 2002: eBay preuzima PayPal za 1.5 milijardi USD.
 • 2003: Amazon.com ostvaruje prvu profitabilnu godinu.
 • 2009: Zappos.com akviriran od strane Amazon.coma za 928 milijuna USD.
 • 2010: Groupon odbija Google ponudu tešku 6 milijardi USD.
 • 2011: US e-Commerce i Online maloprodaja bi trebale dosegnuti vrijednost od 197 milijardi USD što predstavlja porast od 12% u odnosu na 2010. godinu.


Vidi još

Vanjske poveznice


Nedovršeni članak E-trgovina koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "E-trgovina", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Consumer products

.max, Maya, Challenge, Competition, Rendering, 3D, Blender, Autodesk Maya, 3D Studio MAX (.3DS, .MAX), Maxwell, Animation, 3D Model, Autodesk Softimage, Cinema 4D, Rendering, Animation, 3Dartist, c4d, maxon, lowpoly, 3Dart, blender3D, 3D library