powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Dobit (9920 views - Business & Office)

Dobit (ili profit) direktno označava razliku između prihoda i troškova. Prihod mora biti veći od troškova. Ako su prihodi manji od troškova, tj. dobit ima negativnu vrijednost, kaže se da tvrtka ima gubitak. Dobitak označava zaradu, tj. pozitivnu razliku u odnosu uloženog i dobivenog. Riječ vuče svoje korijene još iz latinskog jezika, gdje je značila "pravljenje (ostvarivanje) napretka", a direktno u hrvatski jezik dolazi od francuske riječi "profit" - označava pozitivan prihod na investiciju od strane individualca ili poslovne operacije. Pojam "profit" razlikuje se od nauka do nauka, tako da postoje dva značenja: kapitalistički i marksistički. Danas se uglavnom kapitalističko značenje profita uzima kao valjano. Dobit može biti i plaća za rad poduzetnika.
Go to Article

Youtube


    

Dobit

Dobit

Dobit (ili profit) direktno označava razliku između prihoda i troškova. Prihod mora biti veći od troškova. Ako su prihodi manji od troškova, tj. dobit ima negativnu vrijednost, kaže se da tvrtka ima gubitak.

Dobitak označava zaradu, tj. pozitivnu razliku u odnosu uloženog i dobivenog.

Riječ vuče svoje korijene još iz latinskog jezika, gdje je značila "pravljenje (ostvarivanje) napretka", a direktno u hrvatski jezik dolazi od francuske riječi "profit" - označava pozitivan prihod na investiciju od strane individualca ili poslovne operacije.

Pojam "profit" razlikuje se od nauka do nauka, tako da postoje dva značenja: kapitalistički i marksistički. Danas se uglavnom kapitalističko značenje profita uzima kao valjano.

Dobit može biti i plaća za rad poduzetnika.This article uses material from the Wikipedia article "Dobit", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Business & Office

3D